Redt ons hondenveld te Tijnje

PETITIE aan de provinciale staten van de provincie Fryslân.

 

Lees verder onder de advertentie

 

Wij, HONDENSPORTVERENIGING “DE DOORDOUWERS”, gevestigd te Tijnje, gemeente Opsterland, en HONDENSPORTVERENIGING “DE VLUCHTSPRONG”, gevestigd te Jubbega, gemeente Heerenveen,

 

richten zich tot alle HONDENLIEFHEBBERS in Fryslân, met het urgente verzoek deze petitie mede te ondertekenen.

 

Doel: Het behoud van ons hondentrainingsveld aan de Hanebuert te Tijnje.

 

Toelichting:

Ruim 20 jaar al gebruiken wij dit terrein van de provincie Fryslân, een voormalig slibdepot. Ons gedeelte is 1.45 hectare groot. De provincie is van plan deze grond als landbouwgrond te verkopen, dus voor een prijs die wij als relatief kleine verenigingen niet kunnen betalen. Dat zal het einde van onze verenigingen betekenen. Andere betaalbare velden zijn er niet.

 

Wij voelen ons door de gemeente Opsterland en de provincie gediscrimineerd en in de steek gelaten. Beide doen al jaren niets om ons te helpen.  Wij zijn van mening dat wij een maatschappelijk en welzijnsdoel hebben, nl. het opvoeden van alle soorten honden tot sociale huishonden en het verbeteren van de band tussen mens en dier, óók voor mensen met een financiële of geestelijke beperking. Wij zijn non-profit verenigingen. Wij leren onze cursisten alles over het welzijn van hun hond, dat ze de hondenpoep moeten opruimen, hoe ze hun hond verkeersveilig kunnen maken, hoe ze hun hond in de auto moeten vastmaken, hoe ze alleen thuis achter te laten, etc. etc. Daarnaast trainen we enkele honden voor politiewerk en geven we agilitytraining (zeg maar hondengym met toestellen).

 

Hondensport is een extensieve sport, d.w.z. dat je een behoorlijk groot terrein nodig hebt. Dat geldt ook voor sporten als voetbal, tennis, hockey, skaten. Voor deze sporten krijg je de handen gauw op elkaar en is een veld meestal snel gevonden, meestal met medewerking van de gemeente. Nagenoeg iedere gemeente heeft een voelbalveld, korfbalveld of hockeyveld. Die worden door de gemeente ter beschikking gesteld of tegen een schappelijke prijs verhuurd of verkocht. Ook daar komt lawaai vandaan.

 

Bij onze tak van sport gaat dat niet op. Honden blaffen, er wordt af en toe met een alarmpistool geschoten, kortom er kan lawaaioverlast komen. Daarom zijn wij zo blij met ons veld dat in het buitengebied ligt, zodat relatief weinig mensen geluid als overlast ervaren. Bovendien zijn daar nog afspraken over te maken of regels voor te stellen.

 

Nu hoeft niet iedere gemeente een eigen hondenschool. Onze cursisten komen uit een groot gebied: van Nieuwehorne tot Grou en van Drachten tot Sneek. Maar ons veld ligt nu eenmaal in de gemeente Opsterland en de eigendom ligt bij de provincie. Formeel heeft de provincie geen taak bij het zoeken naar een trainingsveld. Die taak ligt bij de gemeenten. We hebben echter al eerder bij de gemeenten Opsterland en Heerenveen aangeklopt en afwijzingen gekregen. Van die kant valt dus niets te verwachten. En we hebben dit veld al, ingericht en wel.

 

In de afgelopen decade heeft de provincie geen koper gevonden, dus mochten wij blijven totdat een koper zich zou aanbieden. Nu krijgen wij weer het verzoek te vetrekken, zonder dat er een koper is. Wij worden moe van het vechten om ons terrein. Wij hebben een kantine die nodig opgeknapt moet worden, Maar dat kan niet, omdat wij geen zekerheid hebben. Wij kunnen geen nieuwe trainingsmiddelen aanschaffen om dezelfde reden. Daarom willen wij eindelijk zekerheid. Wij willen naar de toekomst kunnen kijken. Het gaat goed met de economie dus komen er meer honden. Al die honden moeten worden opgevoed. Er wordt af en toe in de politiek zelfs gesproken over een verplichte cursus voor hondenbezitters. Wij geven die cursussen - en doen dat pro deo - al meer dan 25 jaar!

 

DAAROM, STEUN ONS VERZOEK AAN DE PROVINCIE OM ONS TERREIN LANGDURIG TE MOGEN BLIJVEN GEBRUIKEN. GEEF ONS ZEKERHEID. TEKEN DEZE PETITIE!

 

Wij willen graag dat u deze petitie niet alleen tekent, maar ook doorstuurt  - via e-mail en WhatsApp - naar tien andere hondenliefhebbers in uw omgeving, opdat die ook tekenen en doorsturen, zodat deze actie als een olievlek over Fryslân gaat.

 

De petitie wordt vóór de Statenverkiezingen van 20 maart 2019 aan de Provinciale Staten van Fryslân aangeboden, door

 

 

het bestuur van HONDENSPORTVERENIGING “DE DOORDOUWERS”

het bestuur van HONDENSPORTVERENIGING “DE VLUCHTSPRONG”

Teken Deze Petitie!

45%
Handtekeningen: 450
Doel Handtekeningen: 1000
Deze Petitie Is Gestart Door:

Leonie van der Horst

Stuur Een Email

HSV

Missie Hoofdkwartier

576 Handtekeningen

Hou het cultuuraanbod op het Domplein!

1476 Handtekeningen

Pieter Elbers moet herbenoemd als CEO van KLM!

25197 Handtekeningen

Tekenen Promoten