Nederland kiest voor bruto nationaal geluk

 

Met de petitie vraag ik aandacht en steun in de ambitie om Nederland, naast Bhutan en Nieuw Zeeland, het 3e land te zijn dat kiest voor het bruto nationaal geluk ipv geld. Hiermee wordt Nederland samen met Bhutan en Nieuw Zeeland een groot voorbeeld voor andere landen en initiatiefnemer voor een betere wereld.

Hoe?

Dit betekent anders sturen, andere focus, anders durven denken, kiezen en handelen. Dit houdt ook in om te kunnen bepalen hoe Nederland er voor staat, ook te kijken en te onderzoeken hoe het land er sociaal, cultureel en op het gebied van natuur en klimaat scoort. En alle factoren tellen even zwaar mee. Dit betekent niet alleen te kijken naar de economische factoren.

Lees verder onder de advertentie

 

Met deze verfrissende en andere aanpak zullen we blijven kijken naar de economische situatie, maar andere factoren zoals de samenleving, natuur, armoede, cultuur zijn net zo belangrijk. 

 

Wat? Door goed te zijn op alle fronten

Het leven van mensen gaat om een doel hebben om geluk, gezondheid, ontwikkeling, samen zijn, schone lucht en nog veel meer.  Het gaat om een beleid formuleren dat het welzijn van alle mensen in Nederland verbetert. Uit meerdere recente onderzoeken blijkt dat de focus van regeringen op Bruto Nationaal Inkomen (BNI) veel schade heeft gebracht aan onze planeet en samenlevingen. Denk hierbij aan de overcomsumptie, rijkdom voor beperkte groep, rijkdom wat schade heeft gebracht en onze aarde uit put.

 

Met deze aanpak en gezamenlijke inzet denk ik dat we echt een verandering kunnen starten en ECHT een bijdrage kunnen leveren waardoor wij als bewoners positieve verandering ervaren en daarmee bv. de verdeeldheid, haat en ongelijkheid en klimaatverandering tegengaan. En dit doe je samen. Niet door af te wachten maar door samen te kiezen anders te gaan doen. Dit vraagt aan de politiek te focussen op wat mensen echt gelukkig maakt in plaats van te kijken wat er allemaal verkeerd gaat.

 

Waarom? Heel simpel; omdat het beter voor ons is!

Als we er niet gelukkig van worden, gaan we het niet doen … staat in de grondwet van Bhutan. Dit klinkt heel aannemelijk want als we er niet gelukkig van worden, gaan we er ook niet op vooruit. Logisch dus! Maar helaas is het niet de dagelijkse praktijk. Toch merk ik dat mensen je niet altijd serieus nemen als je er over begint. Men probeert het vaak te bagataliseren en te relativeren. 'We kunnen nou niet altijd gelukkig zijn' of 'weet je wel wat dat kost of daar is de politiek niet voor' gelukkig zijn moet je thuis maar doen'. Gelukkig zijn is idd ieders eigen verantwoordelijkheid maar als je je in een situatie begeeft, woont of werkt waar het echt niet prettig is dan heeft dit impact op je geluk in structurele zin. Dit brengt consequenties met zich mee als, als stress, burn-out, haat, opstand en zelfs criminaliteit etc.  Ooit volgde ik een seminar van  Leo Bormans, geluksambassadeur en reisleider. “Heb je nou echt niks anders te doen dan werken aan geluk?!” Leo Bormans vertelde dat mensen er wel eens 'fucking' boos om zijn, werken aan geluk. Ze verzetten zich ertegen, ze lachen het uit. Maar waar zijn ze nu eigenlijk bang voor?" 

 

Gelukkig wijzen diverse onderzoeken uit wat de impact van geluk is en je veel succesvoller kunt zijn in het behalen van je doelstellingen door te focussen op geluk. Via Happy People naar een Happy Country en eindigen in een Happy World! Dat is de verandering die we nodig hebben. Nederland kan nu naast Bhutan en Nieuw Zeeland het 3e land zijn wat kiest voor gelijkheid en het geluk van mensen. 

 

Een verfrissende aanpak, die hopelijk heel veel andere landen inspireert en laat aansluiten. 

 

Zie hieronder mooie voorbeelden ter inspiratie en informatie. Van groot naar klein. Maar het kan echt! 

 

 

https://www.schagen.nl/document.php?m=49&fileid=71767&f=1b27698ca34d2a82811f5d1adb5f4062&attachment=0

 

 

Petitie beëindigd

1092 Handtekeningen
> De beheerder heeft zelf deze petitie beëindigd, hierdoor kan er niet meer getekend worden!
Deze Petitie Is Gestart Door:

Cynthia Noordoven

Stuur Een Email

Sense2B

Kassa en Radar NIET in 'de uitverkoop'

126825 Handtekeningen

Openen van gebedsruimte op het Cobbenhagen Lyceum

217 Handtekeningen

Geen verplichte QRcode in onze strijd tegen corona

29606 Handtekeningen

Tekenen Promoten