Maak Europa vrij van corruptiegeld uit Rusland

Open brief aan Tweede Kamer

 

Lees verder onder de advertentie

Wij, de ondergetekenden, vertegenwoordigers van de Russische gemeenschap, burgers en inwoners van het Koninkrijk der Nederlanden, schrijven u deze open brief.

Op 2 februari 2021 werd de leider van de Russische oppositie, Alexei Navalny, door een Russische rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraf in een zaak die in 2019 door het  Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) oneerlijk en onrechtmatig werd verklaard. Alexei Navalny is één van de weinige openlijke critici van de Russische regering, bekend om zijn anti-corruptie onderzoeken.

 

De vervolging van Alexei Navalny is één van de vele voorbeelden van de onrechtmatige toepassingen van de rechtsstaat door het regime van Vladimir Poetin om zijn politieke concurrenten uit te schakelen en zijn eigen macht te versterken. Zijn veroordeling is het hoogtepunt geworden van de langdurige systematische mensenrechtenovertredingen in Poetins Rusland.

 

Wij vragen uw medewerking in onze strijd voor de vrijheid van de politieke gevangenen in Rusland en in het onderzoek naar het witwassen van corrupt Russisch geld op Nederlands grondgebied.Ook vragen wij persoonsgerichte sancties te implementeren voor degenen, die betrokken waren geweest bij de overtredingen van mensenrechten in Rusland.

 

De onderbouwing van het verzoek en de achtergrond van het probleem

Alexei Navalny is één van de weinige openlijke critici van de Russische regering, bekend om zijn anti-corruptie onderzoeken

 

Zijn meest recente onderzoek betrof het zogenaamde "Poetins Paleis" met een geschatte waarde van $1 miljard en het bijbehorende financieringsplan via een ingewikkelde constructie van offshore bedrijven.  Begin februari 2021 was de video met het genoemde onderzoek meer dan 109 mln. keer bekeken op YouTube.

 

Vernietiging van de democratie in Rusland

De rechterlijke en de wetgevende macht in Rusland handelen vaak in opdracht van de uitvoerende macht en dat geldt ook voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. De medewerkers van de Federale Veiligheidsdienst (FSB) en de Militaire Inlichtingendienst (GROe) volgden jarenlang de leden van de oppositie, zowel als in binnen en buitenland, zonder enkele rechtsgeldige toestemming van justitie. Het inzetten van de Veiligheidsdienst (FSB) tegen de politieke tegenstanders is volgens de Russische wet verboden. Vele activisten, journalisten en tegenstanders van Vladimir Poetin zijn doelwit geworden van moordaanslagen of pogingen tot moordaanslagen.

 

Eén van de laatste spraakmakende pogingen tot moord was de vergiftiging van Alexei Navalny met een chemisch zenuwgif uit de ‘Novitsjok’ groep. Het gebruik van het gif is bewezen door onafhankelijke experts en de resultaten zijn gepubliceerd in het OPCW-rapport. Volgens het onderzoek van The Insider, Bellingcat en CNN zit een geheime FSB-eenheid achter de vergiftiging van Navalny. De Russische regering weigert de zaak van Navalny te onderzoeken. Een ander spraakmakend geval is de vergiftiging van Sergei en Yulia Skripal in het Verenigd Koninkrijk in maart 2018 met een gif vergelijkbaar met ‘Novitsjoik’. Vermoedelijk zit de Militaire Inlichtingendienst (GROe) achter deze poging tot vergiftiging.

 

Volgens Amnesty International wordt de mensenrechtensituatie in Rusland elk jaar steeds erger. Niet alleen de tegenstanders van Poetin worden onderworpen aan politieke vervolging, maar ook feministen, LGBTQ+-activisten, milieuactivisten en de vertegenwoordigers van religieuze groeperingen. Er zijn gevallen bekend waarbij gewone mensen werden vervolgd voor het delen van berichten van de oppositie op sociale media. De rechten van de gedetineerden worden vaak worden vaak genegeerd. Soms gaat het om intimidatie en zelfs marteling.

 

Internationaal gedrag

Rusland gedraagt zich al jarenlang agressief tegen de buurlanden. De grond in grensgebieden van Georgië en Oekraïne wordt nog steeds bezet door Rusland. In de afgelopen 6 jaar heeft Rusland deelgenomen in een militair conflict in het oosten van Oekraïne. Helaas heeft het Russisch-Oekraïense conflict ook Nederland geraakt. In juli 2014 vond de MH17 ramp plaats; 298 mensen zijn omgekomen, waaronder 192 burgers van het Koninkrijk der Nederlanden. De Russische autoriteiten hebben altijd geweigerd om mee te werken aan het onderzoek. Rusland heeft veto uitgesproken over de oprichting van een VN-tribunaal dat de daders van de ramp met vlucht MH17 had moeten vervolgen. Volgens Bellingcat en Zembla droeg de Kremlin bij aan het verspreiden van een alternatieve versie over de onschuld van Rusland met behulp van Nederlandse politici en journalisten.  

 

Conclusie

Nederland heeft een langdurige economische relatie met Rusland, echter mag dit geen reden zijn voor het passief handelen in de huidige situatie. Russische autoriteiten verzetten zich openlijk tegen hun eigen volk, bestelen hen en gebruiken corrupt geld niet alleen voor eigen verrijking, maar ook om het beleid in andere landen te beïnvloeden.

Het regime van Poetin vertoont duidelijke tekens van dictatuur. De houding van Nederland ten opzichte van Vladimir Poetin en zijn machtsinstellingen (justitie, politie, wetshandhaving systemen) zou herzien moeten worden. Het lijkt ons gepast als de Nederlandse regering een duidelijk standpunt inneemt ten opzichte van Rusland. Het lijkt ons niet verstandig om een dialoog met Rusland aan te gaan als een democratisch land waar er gezamenlijke principes kunnen worden gevolgd.

 

Gezien de huidige situatie verzoeken wij u

 • Van de Russische autoriteiten de onmiddellijke vrijlating van politieke gevangenen te eisen, waaronder Alexei Navalny (de lijst wordt voortdurend bijgewerkt).
 • Om een eerlijk en onafhankelijk onderzoek te starten tegen de kringen van Vladimir Poetin en zijn geassocieerden (zie bijlage A) met betrekking tot het gebruik van corrupt geld op het grondgebied van het Koninkrijk der Nederlanden. Evenals een onderzoek naar de invloed op lokale politieke machten, indien een dergelijke invloed plaatsvindt.
 • Nederlandse en EU-wetten te steunen, zoals de Europese Magnitsky Act. Zulke akten voeren sancties in tegen de mensen die direct of indirect samenspannen met het onderdrukkende politieke regime van Vladimir Poetin. Om deze sancties doeltreffend te maken, zouden ze ook de familieleden moeten omvatten en beslag moeten leggen op eigendommen en financiële activa van de laatstgenoemde in de EU, evenals het opleggen van een inreisverbod. Een lijst met personen is al voorgesteld door de Anti-Corruption Foundation van Alexei Navalny (bijlage A).

 

We hopen dat ons beroep niet onbeantwoord blijft en dat Nederland een compromisloze positie zal innemen tegen de mensenrechtenschenders.

 

Bijlage A

Opmerking: deze bijlage is een kopie uit een internationale versie en is niet vertaald. 

 

This appendix suggests a list of individuals who directly supported or indirectly but consciously colluded with the Russian government in persecuting political opponents, purposefully taking part in the corruption schemes and serving as personal fund-holders for the top Russian officials.  

This list matches the one published by the Alexey Navalny’s organization, - Anti-Corruption Foundation on Jan-30, 2021 addressing it to the president of the United States of America.

 

The list is divided into three parts:

 • Oligarchs upon whom Putin has bestowed wealth and power, and who wield it on behalf of the regime;
 • Human right abusers and those who suppress fundamental civil and political freedoms;
 • Individuals specifically involved in the persecution of Navalny and his Anti-corruption Foundation

 

The top 8 people are of priority as claimed by Alexey Navalny prior to his impronment.

 

Recommended List of Individuals for Sanctioning

 

Priority Shortlist

 

 1. Roman Abramovich - Billionaire businessman with a wide portfolio of holdings in Russia and globally, one of the key enablers and beneficiaries of the Kremlin’s kleptocracy, with significant ties to, and assets in the West.

 

 1. Denis Bortnikov - Deputy President and Chairman of VTB Bank Management Board. He is the son of Alexander Bortnikov, FSB director and a key ally of Vladimir Putin, who acts as a “wallet” for his father’s ill-gotten gains to hide their true beneficiary and avoid existing sanctions.

 

 1. Andrey Kostin - President and Chairman of the Management Board of state-owned VTB Bank, a key facilitator of corrupt money flows related to the operation of the Russian government and security services and the personal fortunes of many senior Russian officials.

 

 1. Mikhail Murashko - Minister of Health, responsible for covering up Alexey Navalny's poisoning and hindering efforts to evacuate him to Germany for medical treatment.

 

 1. Dmitry Patrushev - Minister of Agriculture. He is the son of Nikolai Patrushev, director of the Security Council of Russia and a key ally of Vladimir Putin’s, who acts as a “wallet” for his father’s ill-gotten gains to hide their true beneficiary and avoid existing sanctions.

 

 1. Igor Shuvalov - Former First Deputy Prime Minister and Chairman of the State Development Corporation VEB.RF, with significant assets abroad. Shuvalov was instrumental in creating the system of state corruption, which has come to dominate the country’s institutions.

 

 1. Vladimir Solovyev - A high-profile Russian state media personality, one of the primary mouthpieces of authoritarian propaganda, who has both defended and advocated the extrajudicial treatment of Alexey Navalny and other opposition figures.

 

 1. Alisher Usmanov - Billionaire businessman with a wide portfolio of holdings in Russia and globally, and significant ties to the West, one of the key enablers and beneficiaries of the Kremlin’s kleptocracy.

 

Persecution of Alexey Navalny

 

 1. Alexander Bastrykin - Head of the Investigative Committee, the primary agency behind numerous fabricated and illegal cases against numerous journalists, activists and opposition figures.

 

 1. Alexander Bortnikov - Director of the Federal Security Service (FSB), the main political police agency, responsible inter alia for the attempted poisoning of Alexey Navalny.

 

 1. Konstantin Ernst - CEO of the state-owned Channel One TV station, a primary source of state propaganda vilifying civil society and opposition activities and encouraging extrajudicial repression.

 

 1. Victor Gavrilov - Head of the Department of Transport of the Economic Security Service within the Federal Security Bureau (FSB). He was responsible for coordinating various agencies during the arrival of Alexey Navalny’s flight to Moscow, including its diversion to Sheremetyevo, where he was arrested.

 

 1. Dmitry Ivanov - Head of Chelyabinsk FSB. Head of Tomsk FSB when Alexey Navalny was poisoned there by an FSB team.

 

 1. Alexander Kalashnikov - Director of the Federal Penitentiary Service (FSIN), who has overseen continued human rights abuses in the penal system, and also engineered the illegal arrest of Alexey Navalny on his return to Moscow.

 

 1. Sergei Kirienko - First Deputy Head of the Presidential Administration, with special responsibility for domestic politics, including efforts to prevent Alexey Navalny’s “smart voting” campaign and exclude opposition candidates.

 

 1. Elena Morozova - Judge of Khimki District Court, who presided over the illegal, ad hoc court inside a local police station and sentenced Alexey Navalny to 30 days in prison without bail to allow for his further trial.

 

 1. Denis Popov - Chief Prosecutor of Moscow, whose office has spearheaded a campaign against Navalny's team through investigations and the courts.

 

 1. Margarita Simonyan - Editor-in-Chief of state media network RT, a key mouthpiece of state propaganda abroad, who herself has boasted that RT is capable of “conducting an information war against the whole Western world”.

 

 1. Igor Yanchuk - Head of the Khimki Police Department, responsible for Alexey Navalny’s arrest on his return to Russia and arranging his illegal, ad hoc trial in a local police station.

 

 1. Victor Zolotov - Director of the National Guard, the agency primarily responsible for the violent suppression of opposition activity on the streets, and one of Putin’s most loyal supporters. Zolotov also challenged Navalny to a duel and threatened to “make mincemeat” of him.

 

Wallets and Cronies

 

 1. Oleg Deripaska - Billionaire businessman with a wide portfolio of holdings in Russia and globally, one of the key enablers and beneficiaries of the Kremlin's kleptocracy, with significant ties to, and assets in the West.

 

 1. Alexei Miller - Chairman of the Management Committee of Gazprom, the state controlled gas corporation, and a significant instrument of covert Russian influence abroad. Miller is one of the key enablers and beneficiaries of the Kremlin’s kleptocracy.

 

 1. Igor Sechin - Chairman of the Management Board of Rosneft and close and long-term ally of Vladimir Putin. He is one of the key enablers and beneficiaries of the Kremlin’s kleptocracy and also the driving force behind policies such as support for the Maduro regime in Venezuela.

 

 1. Gennady Timchenko - Billionaire businessman with a wide portfolio of holdings in Russia and globally, a close Putin ally and reported “wallet” of the president, with significant ties to and assets in the West.

 

 1. Nikolai Tokarev - Chairman of Transneft, one of the enablers and beneficiaries of the Kremlin's kleptocracy, including the construction of Putin's palace in Gelendzhik.

 

Abuse of Freedoms

 

 1. Alexander Beglov - Governor of St Petersburg, close ally of Vladimir Putin's, whose corrupt activities were highlighted by a Navalny investigation, and who has since been supportive of measures to limit freedom of protest and assembly.

 

 1. Yuri Chaika - Presidential representative to the Caucasus Region, but until 2020, Prosecutor General and responsible for the Kremlin’s sustained campaign of persecution of civil society.

 

 1. Andrei Kartapolov - Deputy Defence Minister and Chief of Main Directorate for Political-Military Affairs, responsible for using conscription as a means or persecuting activists, and reportedly involved in the downing of Malaysian airliner MH17 in 2014.

 

 1. Pavel Krasheninnikov - Parliamentarian and former Justice Minister, Krasheninnikov personally drafted or supported numerous recent authoritarian laws, including a recent proposal that would make it even harder to prosecute former presidents on corruption charges.

 

 1. Mikhail Mishustin - Prime Minister of Russia, and as such the chief executor of Vladimir Putin's policies.

 

 1. Ella Pamfilova - Head of Central Electoral Commission, who has endorsed and legitimized the Kremlin’s unfree and unfair elections and consultative votes on a systematic basis.

 

 1. Dmitry Peskov - Presidential Press Secretary, the primary spokesman for the Russian government, who has denied any illegal campaign against Navalny and, indeed, any Russian malign activities at home or abroad.

 

 1. Sergei Sobyanin - Mayor of Moscow, and the primary executor of Russian government policy in the capital, including vote rigging and facilitating criminal activity through corrupt municipal projects.

 

 1. Anton Vaino - Head of the Presidential Administration, arguably the most powerful institution in Russia and the primary coordinating body for the Kremlin’s policies at home and abroad.

 

 1. Andrey Vorobyev - Governor of the Moscow Region, whose corrupt activities Navalny has revealed.Persons listed above who are already on US sanctions lists

 

Alexander Bastrykin 

SDN – Magnitsky Act, 2017

 

Oleg Deripaska 

SDN – Ukraine (EO13661, EO13662)

 

Andrey Kostin 

SDN – Ukraine (EO13661)

 

Alexei Miller 

SDN – Ukraine (EO13661)

 

Igor Sechin 

SDN – Ukraine (EO13661) 

 

Gennady Timchenko 

SDN – Ukraine (EO13661)

 

Victor Zolotov 

SDN – Ukraine (EO13661)

Petitie beëindigd

450 Handtekeningen
> De beheerder heeft 3 maanden niet ingelogd en 3 herinnering emails ontvangen maar niet gereageerd. Hierdoor kan er niet meer getekend worden!
Deze Petitie Is Gestart Door:

Alina Kotova

Stuur Een Email

Boekenprijs: 21% btw, een waardeloos idee

3188 Handtekeningen

Geef Frans een kans!

769 Handtekeningen

Tekenen Promoten