Marie
Dink àòn ons Marie, doe dè bouwen daor nie!
Wè nou contraast, hou 1890 vaast!
Voor het ondertekenen op een mobiele telefoon moet je heeeeeelemaal naar onder scrollen tot onder de tekst en de evt. reclames. Daar kun je je gegevens invullen en op de knop versturen/deze petitie tekenen klikken. Dè ge bedankt zet, dè witte.
Marie van de Middelhaai woont in Brabants Mooiste boerderij (in 2011 gekozen door de lezers van de grote Brabantse kranten), een boerderij uit 1650, die stenen muren kreeg in 1750 en in 1890 intern verbouwd werd en sindsdien zo in stand is gebleven, zowel buiten als binnen. Marie heeft (bij gebrek aan subsidie van gemeente, provincie of rijk) op eigen kosten de boerderij behouden door het geven van cultuurhistorische rondleidingen door zowel haar moeshof, houtwal als boerderij en door het geven van huiskamerconcertjes van èègesgemàòkte liekes over het eenvoudige alledaagse boerenleven van toen. Dit alles met de nodige humor als boerin anno 1890 gehuld in plaatselijke klederdracht en alles in het plaatselijk dialect.
B&W hebben in de boerderijbiotoop vlak naast de boerderij van Marie, vol in het zicht vanaf en vanuit de boerderij, een nieuwbouwplan voor 2 huizen. Het is een klein postzegelplan dat zonder inmenging van hogere overheden relatief snel en eenvoudig volgens de letter van de wet doorgevoerd kan worden.
Marie zit in zak en as omdat dit getuigt van gebrek aan eerbied voor ons aloude zo zorgvuldig bewaarde Brabantse erfgoed en gebrek aan respect aan haar cultuurhistorische activiteiten. De nieuwbouw doet afbreuk aan de boerensfeer van haar rondleidingen en concerten van anno 1890.
Otte Strouken van de Brabantse Boerderij, Brabants Heem en het Manifest Brabants Landelijk Erfgoed stelt dat Marie en haar boerderij samen Brabants cultuurhistorisch topjuweel vormen door de unieke combinatie materieel erfgoed, groen/natuurlandschappelijk erfgoed en immaterieel cultuurhistorisch erfgoed. Deze waardevolle combinatie is niet alleen van lokaal of regionaal belang maar van provinciaal en nationaal belang. Voor het Manifest Brabants Landelijk Erfgoed zie: https://www.brabantsheem.nl/site/wp-content/uploads/2019/04/Manifest-Brabants-landelijk-Erfgoed.pdf
Het gaat niet om zomaar een monument. Als er een sterrenclassificatie zou bestaan zou dit een vijfsterren monument zijn vanwege de combi materieel, groen/landschappelijk en immaterieel erfgoed:
* Monumentale buitenkant, niet alleen de voorgevel zoals vaak het geval is maar alle gevels en ook de omgeving van de boerderij zoals de oude moeshouf, de graasweides, het boomgaardje, de houtwal, de oude elzenheg, kortom: nog een authentieke groene boerderijbiotoop
** Monumentale binnenkant, na de interne verbouwing van 1890 geheel in stand gebleven: een stal met plee, geut/historische keuken met pomp, herd/historische huiskamer met schouw en bedstee
*** Al bijna 20 jaar opengesteld voor publiek, het gaat dus niet om privébelangen
**** Levend museum/living history. Marie woont in de boerderij op een authentieke manier. Zij is bij rondleidingen gehuld in de plaatselijke klederdracht anno 1890, spreekt in het oude plaatselijke dialect, slaapt in de bedstee, breit haar eigen sokken, teelt haar eigen groenten, dit alles trouw aan 1890.
**** Erfgoededucatie en -recreatie voor jong en oud in de vorm van rondleidingen met verhalen en huiskamerconcertjes met liedjes over het eenvoudige alledaagse tevreden boerenleven van 1890.
Marie vertelt al bijna 20 jaar lang eenieder over vele onderwerpen zoals de plaatselijke namen van de ouderwetse groenten in haar moeshof, over de vele kinderen die vroeger geboren werden, hoe daar plaats voor gemaakt werd, over buitenechtelijke kinderen, het hoge sterftecijfer van mn kinderen, geboorte-, communie, trouw en sterfrituelen, de geschiedenis van het ondergoed, de werking van de potstal en alles met een humoristische knipoog en in het onververvalste plaatselijke dialect. U krijgt tijdens een bezoek bij Marie altijd een bakske (kopje thee/koffie) in ouderwets kommetje zonder oor met iets ouderwets lekkers erbij. Zij bezingt tijdens het concert in d’n herd/ huiskamerconcert bijvoorbeeld petàòzie/stamppot, breien, haar varken en geit, haar perenboom, zaand, zeep en soda en u kunt tijdens haar concert onder meer deelnemen aan het grote schoonmaakorkest. U wordt er werkelijk helemaal ondergedompeld in de 19de eeuwse boerensfeer van een keuterboer van anno 1890, U beleeft er onze aloude Brabantse/Nederlandse identiteit. Waar in Nederland vind je dat nog?
Voor gemeente Heusden gaat het woongenot van twee 21ste eeuwse gezinnen vóór op behoud van de aloude Vlijmense maar ook de aloude Brabantse en Nederlandse identiteit onder het mom van de grote vraag naar woningen en het te gelde moeten maken van gemeentegronden voor de gemeentekas. Er zijn elders in Heusden volop gemeentegronden om 2 woningen te bouwen waar geen schaars en uniek Brabants en Nederlands traditioneel erfgoed in het geding is.
Otte stelt dat het bouwplan van de gemeente Heusden een schoolvoorbeeld is van hoe je NIET met uniekwaardevol cultuurhistorisch erfgoed moet omgaan.
Waarom is het in Nederland mogelijk om vlak naast een cultuurhistorisch waardevolle nog authentiek boerderij en dito bewoonster nieuwbouw te realiseren met een vlug postzegelplan? Overheid doe daar wat aan!
Heusden, Brabant, Nederland bescherm Marie en haar oudbrabantse boerderijbiotoop en haar cultuurhistorische activiteiten.
Bescherm uw bijzondere en steeds schaarser wordende materiële en immateriële erfgoed.
Stem voor behoud en bescherming van onze aloude Brabantse en Nederlandse identiteit. Steun Marie: Doe dè bouwen daor toch nie!
Petitie beëindigd
Marie van de Middelhaai
2022-02-09