Petitie voor een DigiD/BSN afhaalbalie in Athene

Via de DigiD (Digitale Identiteit) kunnen Nederlandse overheidsinstanties, waaronder de Belastingdienst en Dienst Uitvoering Onderwijs, de identiteit van Nederlandse ingezetenen op internet verifiëren. De DigiD hebben Nederlanders in Griekenland nodig om online zaken te regelen met overheidsinstanties. Om een DigiD te kunnen aanvragen heb je ook een zogenoemd BSN of wel BurgerServiceNummer nodig. 

 

Lees verder onder de advertentie

Het probleem voor Nederlanders in Griekenland bij het verkrijgen van de DigiD / BSN nummer is dat de activeringscode/ nummer moet worden opgehaald bij een afhaalbalie in Nederland

 

Voor veel Nederlanders die permanent in Griekenland wonen is het vrijwel onmogelijk om even naar Nederland te vliegen/gaan. De urgentie voor het afhandelen van overheidszaken met een DigiD is daarbij tegelijkertijd vaak hoog. Veel Nederlanders in Griekenland wordt daardoor het recht op digitale toegang tot publieke dienstverlening ontzegd. 

 

We leven vandaag de dag in ‘het digitale tijdperk’ en het is onze mening dat het eigenlijk te zot is voor woorden dat deze activeringscode niet kan worden afgehaald op de ambassade in Athene zoals dit wel kan bij bijvoorbeeld de ambassade in Rome of in Ankara.

 

Daarbij is er een uitzondering voor hen die binnenkort AOW krijgen. Deze mensen kunnen online met hun BSN een DigiD aanvragen via de SVB en de activeringscode voor de DigiD wordt per brief naar hen toegestuurd. 

 

Dit geeft voor ons aan dat het onder bepaalde omstandigheden dus wel mogelijk is om een DigiD in het buitenland op te halen ofwel te ontvangen en wij zijn dan ook van mening dat -wanneer het toesturen van de DigiD per post om veiligheidsredenen niet mogelijk is- het voorzien van deze zelfs tot één van de basistaken van een ambassade gerekend zou moeten worden.

 

Kanttekening, bij hetgeen hierboven genoemd wordt, is dat veel Nederlanders in Griekenland (maar ook in het buitenland), OOK geen BSN hebben. Een BSN nummer moet tevens in Nederland afgehaald worden en dat is om dezelfde redenen als voorheen genoemd vaak niet haalbaar voor veel Nederlanders in Griekenland. Vandaar deze petitie

 

Gericht aan:

 

Ambassadeur Mevrouw Stella Ronner van de Ambassade in Athene

en

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Afdeling bestuursrecht (DJZ/NR-Klachten), Postbus 20061, 2500 EB  DEN HAAG. 

 

Wij:

 

Nederlanders die in Griekenland wonen 

 

Constateren:

 

Dat Nederlanders die permanent in Griekenland wonen het recht op digitale toegang tot publieke dienstverlening wordt ontzegd, en dat deze Nederlanders daarmee in de problemen komen.

 

Concrete meldingen hiervan zijn makkelijk terug te vinden via reacties van Nederlanders in Griekenland en geplaatst in onder andere in de facebookgroep ' De Nederlandse Vereniging in Griekenland' . Uit deze reacties blijkt duidelijk dat het voor Nederlanders in Griekenland door economische maar ook sociaal-economische (corona) redenen vaak onmogelijk is om binnen afzienbare tijd naar Nederland te kunnen reizen.

 

 

En verzoeken:

 

Met deze handtekeningenactie per direct te worden toegevoegd aan de ‘Balies Buitenland’ als Nederlandse Ambassade Athene, al dan niet totdat er een andere verificatiemethode voor de DigiD / BSN nummer in gebruik wordt genomen. Op deze wijze krijgen Nederlanders wonend in Griekenland de noodzakelijke digitale toegang tot publieke dienstverlening voor burgers (natuurlijke personen) en bedrijven (rechtspersonen en ondernemingen).

Petitie In-Actief

533 Handtekeningen
> De beheerder heeft deze petitie in-actief gezet!
Deze Petitie Is Gestart Door:

Annemieke

Stuur Een Email

Cinerama Filmtheater moet blijven!

5981 Handtekeningen

NEE tegen Oostelijke randweg Middelharnis

424 Handtekeningen

Tekenen Promoten