Onmiddellijke heropening van de dierentuinen!

NIEUWS 1 MEI 2021: geen verdere versoepelingen. De dierentuinen (en sportscholen e.d.) mogen toch niet open per 11 mei. Maar we mogen wel gewoon gaan winkelen en op een terras gaan zitten!? Onbegrijpelijk!

 

Lees verder onder de advertentie

Wij, de dierentuinliefhebbers / dierenliefhebbers / natuurliefhebbers, vragen dan graag nu dringend uw aandacht voor het volgende.

 

Veel bedrijven en instanties lijden onder de huidige corona maatregelen. Helaas voor sommigen terecht, maar in enkele gevallen onterecht.

 

Dat onterecht geldt absoluut voor dierentuinen, geschaard onder ‘publiek toegankelijke locaties’. Ja, publiek toegankelijk, maar wel tegen betaling, met strenge ‘coronamaatregelen’ en voornamelijk in de buitenlucht. Sinds corona hebben de dierentuinen namelijk echt al heel veel maatregelen moeten nemen. En dat is met succes gedaan.

 

Zo kon je niet gewoon wanneer je wilde naar een dierentuin. Je diende een tijdslot te reserveren. Daarnaast mochten de dierentuinen maar een x-aantal bezoekers per dag binnen laten; een aantal dat aanzienlijk minder was dan voor corona. Al zware beperkingen dus, die golden vanaf heropening na de eerste sluiting die van week 12 tot en met (deels) week 20 in 2020 was. Beperkingen die er al voor hebben gezorgd dat de dierentuinen het moeilijk hebben financieel gezien.

 

Die maatregelen, die werkten prima! Dat hebben wij maandenlang kunnen ervaren, tot de sluiting voor drie weken in november 2020. Blij waren we toen die periode erop zat en verdrietig toen de derde en nu langstdurende sluiting kwam vanaf medio december tot heden.

 

En dan nu weer geen versoepelingen voor hen. Onbegrijpelijk om veel redenen. Enkele (belangrijke) redenen:

  • dierentuinen reguleren (in tegenstelling tot natuurgebieden/parken/bossen) al sinds corona de bezoekers. Zij hebben ook nog eens eigen parkeerplaatsen. Het doet pijn om steeds maar weer op het nieuws te lezen of te horen dat toegangswegen gesloten werden, omdat er al te veel mensen waren in een natuurgebied/bos/park. In de dierentuinen is van ‘te druk’ niet het geval geweest sinds de genomen maatregelen die hierboven al staan opgesomd. Dus situaties als 24 februari in het Vondelpark en het park in Tilburg, en eerder al met teveel mensen die wilden schaatsen toen dat kon en met mooi weer lekker gingen wandelen in bossen of natuurgebieden, die komen bij dierentuinen niet voor vanwege het goed werkend beleid en het eigen parkeerterrein. En het nieuws dat het her en der druk zal zijn, zal de komende tijd -gezien het goede weer dat op komst is- alleen maar toenemen;

  • 90 à 95% van de dieren zijn (afhankelijk van de dierentuin) buiten te bekijken; is daar bij het besluit tot sluiting überhaupt aan gedacht, of is dat niet eens bekend? De mensen hielden zich ook prima aan de anderhalve meter maatregel (enkele uitzonderingen daargelaten). De enkele keer dat dat dan niet gebeurde, dan werden die mensen aangesproken (door personeel/vrijwilligers die ingezet worden door de dierentuinen of door andere bezoekers -o.a. door ons- zelf);

  • de mensen blijven in dierentuinen niet constant op dezelfde plek staan. Ze bezoeken alle dieren en kijken per dier een x aantal minuten en wandelen dan weer verder. Er zijn wel enkele liefhebbers van diersoorten die lang bij dat dier staan te kijken; maar zij stappen om de haverklap naar achteren of opzij om anderen de kans te geven naar de dieren te kijken;

  • ook in binnenverblijven is het al maanden goed geregeld. Wij hebben ons er nog nooit onveilig gevoeld. Zelfs niet in de drukke ‘stadsdierentuinen’ zoals Artis en Blijdorp. Mensen houden er rekening met elkaar. Zoals het hoort. Toen het mondmaskerplicht kwam, droeg iedereen ook een mondmasker. Sommige dierentuinen hebben zelfs medewerkers of vrijwilligers bij diverse verblijven staan; over het algemeen bij verblijven van zeer geliefde dieren. Mocht het nodig zijn dan kunnen er nog verdere maatregelen genomen worden, om doorstroom op mogelijk drukke plekken te regelen.

Voor veel vaste bezoekers is de dierentuin ook veel meer dan ‘maar een dierentuin’. Het is voor sommigen zelfs gewoon een echte tuin. In de grote steden zijn er mensen die op appartementen wonen en die voor hun beweging en het buiten zijn naar een dierentuin gaan. De buitenlucht doet mensen goed; het is goed voor lichaam en geest. Zo zijn er veel oudere mensen (veel gepensioneerden ook) die op die manier ook nog wat sociaal contact hebben, maar dat geldt zeker ook voor sommige jongeren. Want voor veel mensen, van alle leeftijden, is regelmatig dierentuinen bezoeken ook een soort van ’uitlaatklep’, een vorm van therapie. Energie opdoen bij dieren die veel vaste bezoekers zelfs al sinds geboorte volgen. En voor velen is het gewoon een liefhebberij. Lekker een wandeling maken door een mooi park en daar dan behalve de dieren ook andere mooie dingen zien en alles fotograferen.

 

De teleurstelling is er ook, omdat het lijkt dat op basis van aannames tot sluiting is besloten. Het lijkt alsof door regering en veiligheidsregio’s wordt gedacht dat het afgeladen vol is in dierentuinen. Zoals gezegd: door de maatregelen is dat niet het geval geweest, zelfs niet in de zomervakantie. Voor corona was dat zeker wel eens het geval.

 

Laat de mensen weer genieten van wat al jarenlang tot één van de leukste dagjes uit uitgeroepen wordt. Het kan echt heel veilig, dat gebeurde al maandenlang.

 

Al die maanden hebben wij ons er prettig en veilig gevoeld. Wij zijn liever 6 à 8 uur in een dierentuin (lekker buiten) dan een half uur in een supermarkt. Daar houdt bijna niemand rekening met een ander. Anderhalve meter, velen weten daar niet wat dat is. In dierentuinen daarentegen weet bijna iedereen dat afstand gehouden moet worden.

 

Ons inziens is er helemaal geen reden om niet tot heropening van de dierentuinen over te gaan, zoals in onze twee buurlanden al gebeurde. In België op 13 februari jl. en in Duitsland in de week van 8 maart.

 

Wij nodigen vertegenwoordigers graag uit om zelf eens een kijkje te komen nemen.

 

Bij deze dus het vriendelijk doch dringend verzoek namens alle ondertekenaars om alle dierentuinen, met de al genomen maatregelen, per direct te laten heropenen.

 

Dan komen we ook nog bij de zware impact voor dierentuinen. De kosten zijn daar onverminderd door blijven gaan. De dieren dienen eten te blijven krijgen en verzorgd te worden. Ze ruimen hun eigen rommel niet op; dat moeten verzorgers doen. Ook kan niet zomaar het licht uitgedaan worden of de verwarming lager of uit gezet worden. Diergaarde Blijdorp heeft aangegeven dat de dagelijkse kosten € 50.000,- per dag zijn; dat zal per dierentuin wel rond dat bedrag zijn. Dus men heeft inkomsten nodig.

 

Het ministerie van landbouw komt met een noodfonds van 39 miljoen was het nieuws eind februari. Dat is echt een lachertje; het omzetverlies van Blijdorp bedraagt al 13 miljoen, van Artis ongeveer 10 miljoen was het nieuws per eind februari (nu dus al veel hoger). Per dierentuin zal dat rond die koers zijn. Als je dan beseft dat er 13 ‘grote dierentuinen’ zijn die vallen onder de NvD (Nederlandse vereniging van dierentuinen) dan is de conclusie ‘een lachertje’ vast wel begrijpelijk. Omgerekend is dat 3 miljoen per dierentuin. Dan tellen we de kleinere dierentuinen die buiten het NvD vallen niets eens mee. Het kabinet kan wel 200 miljoen vrijmaken voor welzijn jongeren en kwetsbaren. Dus bij deze tevens het verzoek om per dierentuin aanzienlijk hogere financiële steun vrij te maken.

 

Met vriendelijke groet,

 

Cindy Tuijtelaars, Jenny van Klei, Sylvia Kroos en Joke Kok

Teken Deze Petitie!

96%
Handtekeningen: 2877
Doel Handtekeningen: 3000
Deze Petitie Is Gestart Door:

Cindy, Jenny, Sylvia en Joke

Stuur Een Email

NEE tegen Oostelijke randweg Middelharnis

1364 Handtekeningen

GEEN NIEUWE RONDWEG IN NUENEN-OOST!

1825 Handtekeningen

Kassa en Radar NIET in 'de uitverkoop'

68877 Handtekeningen

Tekenen Promoten