Stop schadelijk snoeien van bomen in Groningen

Topped poplar in Groningen 2021

 

Lees verder onder de advertentie

De afgelopen 10 jaar hebben de gemeente en de provincie Groningen in steeds hogere maat forse, onzorgvuldige en schadelijke snoeipraktijken toegepast. Met als gevolg dat bomen extreem worden opgekroond, hol gesnoeid (lion's tailing), getopt en gekandelabeerd. Deze vorm van snoeien is schadelijk, kostbaar en onnodig. Door gebrek aan interne demping kunnen takken meer zwiepen en breken. Kortom, door deze methode verliezen ze hun aanzicht en zijn bomen ten dode opgeschreven.

 

Wij
Stichting Boomwachters Groningen en de inwoners van de provincie en stad Groningen


Constateren
dat (stads)bomen tegenwoordig veel te fors worden gesnoeid waardoor hun levensverwachting sterk afneemt. De bomen worden veel hoger opgekroond dan verplicht. Zie de opkroonrichtlijnen door CROW (2,5 voor de stoepzijde en 4,5 meter voor de straatzijde). Door het verlies aan kroonvolume bieden deze bomen amper nog een leef- en schuilplaats voor vogels en insecten. Daarnaast bieden dergelijke bomen, waarvan het bladerdek zo is afgenomen, niet langer voldoende schaduw en zullen zij aanmerkelijk minder vervuiling zoals fijnstof kunnen filteren.

 

Wij verzoeken
een nieuw beleid en uitvoering waarbij bomen worden onderhouden door boomexperts met kennis van de boomfysiologie en de relatie tussen boomstructuur, gezondheid en veiligheid. We verzoeken dat bomen in het vervolg onder toezicht komen te staan van mensen die zijn opgeleid om de behoeften van volwassen bomen te herkennen. Daarnaast verzoeken wij een evaluatie door een externe instantie om te bepalen wat de aanleiding is geweest voor dergelijke onomkeerbare snoeischade aan de bomen in de stad en provincie.

 

Meer info kunt u vinden op onze site:

 

De vernietiging van ons stadsbos door “European Tree Technicians” (ETT’ers)

 

Brief met kritiek van de Bomenridders over bomen snoeien in Groningen (2017).

 

 

BRONNEN

 

Gevaar van oversnoeien, bomentoppen, extreme opkroning en lions tailing (hol snoeien)

 

 

Petitie beëindigd

324 Handtekeningen
> De beheerder heeft zelf deze petitie beëindigd, hierdoor kan er niet meer getekend worden!
Deze Petitie Is Gestart Door:

Boomwachters Groningen

Stuur Een Email

Nieuwe speel tuin Lijsterbeslaan

101 Handtekeningen

Red Kinderboerderij de Waalrakkers

1315 Handtekeningen

Stem tegen flexwoningen in de Woudhoek

266 Handtekeningen

Tekenen Promoten