Verbeter LHBT+ voorlichting op scholen in Parkstad

Na de komst van de Forum voor Democratie-voorman naar Heerlen, wordt duidelijk dat homofoob taalgebruik hardnekkig is. Het gebruik van woorden als 'homo', 'gay' of 'lesbo' als scheldwoord is niet alleen bij volwassenen aan de dagelijkse orde, maar ook bij kinderen. Kinderen lijken er bovendien steeds eerder mee te beginnen. Uit onderzoek van de PestThermometer blijkt dat kinderen al in groep 6, 7 of 8 met dergelijke woorden schelden. Homofoob taalgebruik creërt de gelegenheid voor verregaande discriminatie. Volgens het CBS ervaren homo- en biseksuelen vaker online incidenten zoals stalking of bedreiging. Verder zijn ze ook vaker doelwit van fysieke pesterijen, intimidatie of geweld. Om ervoor te zorgen dat homofobie en discriminatie afnemen, is er vroegtijdige interventie nodig door betere voorlichting over LHBTIQ+-thema's op scholen nodig. Ook in Parkstad zijn er incidenten geweest: een transgender koppel is bijvoorbeeld mishandeld en weggepest uit hun flat.

 

Lees verder onder de advertentie

Volt Parkstad en Groenlinks Parkstad slaan de handen ineen om actie te ondernemen. Wij willen homofobie in Parkstad tegengaan door meer voorlichting op scholen te geven over LHBTIQ+ thema's. Uit onderzoek van het COC, de belangenorganisatie van de LHBTIQ+ gemeenschap, en uit ervaringen van leerlingen, blijkt dat scholen weinig tot niks doen aan de voorlichting over LHBTIQ+ thema's. Door voorlichting op scholen te geven, hopen wij dat er meer respect, begrip en gelijkheid voor LHBTIQ+'ers in Parkstad ontstaat.

 

In 2015 zijn de Onderwijswetten aangepast, waardoor scholen een inspanningsverplichting hebben om actief een veilige omgeving te creëren voor leerlingen. Aandacht voor LHBTIQ+ leerlingen is echter optioneel. Er is weliswaar beperkte aandacht voor LHBTIQ'ers, door bijvoorbeeld het organiseren van een jaarlijkse Paarse vrijdag en het bestaan van een GSA netwerk. Voorlichting ontbreekt helaas hierbij. Er wordt bijvoorbeeld nagenoeg niets genoemd bij geschiedenis over homo-emancipatie en bij biologie ontbreekt non-heteronormatieve seksuele voorlichting. Deze voorlichting en lesstof zou geïmplementeerd kunnen worden. Verschillende organisaties bieden voorlichting op scholen aan, maar hier wordt nagenoeg geen gebruik van gemaakt. Gebruik maken hiervan zou een goede eerste stap in de goede richting zijn. Het is vooral belangrijk om de dialoog aan te gaan met belangenorganisaties, zoals het COC. Zij hebben de kennis in huis om de gemeentes en scholen te adviseren qua beleid. Wij roepen dus scholen en gemeentes op om hun beleid te verbeteren!

 

Heerlenaar roept Thierry Baudet ter verantwoording over gebruik ‘homo’ als scheldwoord - De Limburger

'Schelden gebeurt op steeds jongere leeftijd' - Het Parool

Homo- of biseksuele jongeren vaker last online incidenten - CBS

Geweld en discriminatie tegen LHBTI's - Rijksoverheid

Transgenderstel verlaat flat in Heerlen na pesterijen en mishandeling - AD

Zwartboek Slechte Voorlichting over Seksuele Diversiteit - COC

 

Teken Deze Petitie!

20%
Handtekeningen: 101
Doel Handtekeningen: 500
Deze Petitie Is Gestart Door:

GroenLinks Parkstad en Volt Parkstad

Stuur Een Email

GroenLinks Parkstad en Volt Parkstad

Petition for diversity symbol on TU/e Campus

1819 Handtekeningen

GEMEENTE DEN HAAG, RED ADO EN VERKOOP HET STADION!

4717 Handtekeningen

Kassa en Radar NIET in 'de uitverkoop'

125888 Handtekeningen

Tekenen Promoten