STEUN HET AMSTERDAMSE MIEN RUYSPLANTSOEN

 

 HELP HET AMSTERDAMSE MIEN RUYSPLANTSOEN TE BEHOUDEN!

Lees verder onder de advertentie

 

Het Mien Ruysplantsoen aan de KNSM-laan is verwaarloosd.

Vind je het ook belangrijk dat deze kleine oase met de speelhoek, de vijver, de kunstwerken en de vele vogels en insecten in stand gehouden wordt? Steun dan onze petitie en sluit je aan!

 

Wie was Mien Ruys?

Het Mien Ruysplantsoen is een origineel ontwerp van architect Mien Ruys, een van Nederlands eerste vrouwelijke tuinarchitecten. Zij zag al vroeg in dat bouw- en tuinontwerp een geheel moesten vormen en heeft een bepalende invloed gehad op de ontwikkeling van de Nederlandse tuinarchitectuur. Mien Ruys verwierf landelijke roem door het toepassen van spoorbielzen in haar tuinontwerpen. Het bezorgde haar de bijnaam bielzen Mien.

 

Het Mien Ruys park in 2024

In het park spelen kinderen met hun ouders in het speeltuintje, ontmoeten buurtbewoners elkaar, worden op de bankjes kopjes koffie gedronken, lunch gegeten aan de verzonken tafel en wordt er genoten van schaduw in de steeds hetere zomers. De vijver is een mooie watertuin waarin waterzuiveringsplanten en waterlelies floreren. Ook een diversiteit aan waterinsecten, ook libelle en andere juffers zijn te bewonderen.

Het plantsoen is een rustig stukje groen waarin een verscheidenheid aan beschermde inheemse vogels huist en een kolonie dwergvleermuizen gehuisvest is, en in de herfstmaanden de ruige dwergvleermuis weer terugkeert. Vleermuizen hebben een beschermde status.

Bij zonsondergang zweven zij tijdens hun nachtjacht op muggen, motten en kevers onder de bomen van het plantsoen en lessen hun dorst tijdens hun vlucht in lange banen uit de vijver.

 

De oase bedreigd

Ons Mien Ruys plantsoen is sterk verwaarloosd, zowel in haar behoud als in haar onderhoud. De gemeente heeft onvoldoende financiële middelen gereserveerd: ons geliefde plantsoen heeft geen prioriteit. Wat nogal vreemd is, want het park is monumentaal en vervult een belangrijke ecologische en sociale functie.

 

Wat we willen

We streven als buurtbewoners niet naar een aangeharkt plantsoen, wel willen we meer bloeiende beplanting voor insecten, vogels en voor onszelf. De vijver moet niet dichtgegooid worden, er moet juist een geruisloze waterbel komen voor meer zuurstof in de hete zomers, zodat wij allen kunnen blijven genieten van de waterlelies en waterinsecten. Het nieuwe grindpad moet weer plaatsmaken voor een pad dat voor een ieder goed begaanbaar is jong, oud, rollend, met krukken etc.

 

Historisch groen ontwerp

We willen het complete plantsoen zoals het nu is. De parkeerplekjes, de speeltuin, het grasveld met de oude iep, de vijver, de blokken struiken, de vlieren, het pad, de verzonken tafel, de heggen, de lei lindes, dit historisch biotoop.

Maar dan behouden, onderhouden en gerestaureerd.

Dit alles zodat het originele basis ontwerp zoals het nu is in stand gehouden kan worden van de maakster waarnaar het plantsoen vernoemd is, Mien Ruys.

Een eerbetoon dat nog generaties lang genoten kan worden.

 

Stem voor

het behoud, onderhoud en restauratie van het historische complete plantsoen zoals het nu is, als een ode aan Mien! Voor nu en het behoud voor in de toekomst! Stuur deze petitie graag door en laten we elkaar blijven ont-moeten!

 

Ook informatie op

mienruysplantsoen.weebly.com 

Teken Deze Petitie!

41%
Handtekeningen: 814
Doel Handtekeningen: 2000
Deze Petitie Is Gestart Door:

Bewonersinitiatief behoud Mien Ruysplantsoen

Stuur Een Email

Bewonersinitiatie behoud Mien Ruysplantsoen

Boekenprijs: 21% btw, een waardeloos idee

3022 Handtekeningen

TERRAS RESTAURANT RAFI PALMGRACHT

195 Handtekeningen

Tekenen Promoten