AAN HALSEMA: ZEG SAMENWERKING MET TEL AVIV OP!

Wij, mensenrechtenactivisten, humanisten en Amsterdammers roepen via deze petitie burgemeester Femke Halsema op om alle vormen van samenwerking tussen Amsterdam en Tel Aviv op te zeggen.

Deze petitie zullen we op 28 februari om 13.00u aan burgemeester Femke Halsema aanbieden op het stadhuis (Amstel 1).

Lees verder onder de advertentie

Iedereen is van harte welkom op deze demonstratie. 

 

We hebben drie hoofdredenen voor onze eis.

Allereerst heeft Amsterdam in 1986 duidelijk stelling genomen tegen apartheid door zichzelf tot Anti-Apartheidsstad uit te roepen.

We protesteren tegen de samenwerking omdat Tel Aviv de stad is van een land die een apartheidssysteem hanteert en dit niet te verenigen is met anti-apartheidsstad Amsterdam.

 

Een niet te ontkennen feit, zoals Amnesty International, Human Rights Watch en de VN in tal van rapporten ook hebben aangetoond.
Een van de laatste onderzoeken komt van VN speciaal rapporteur Balakrishnan Rajagopal uit 2022:
“ ‘state-backed settler attacks, home demolitions, and destruction of property are all manifestations of Israel’s apartheid system.’
 According to the report, Israel's practices in the occupied Palestinian territories correlate almost entirely with the definition of apartheid as established in Article 2 of the International Convention on the Suppression and Punishment of the Crime of Apartheid”.

 

Israëlische politici halen tevens vaak uit naar internationale organisaties.
Zo heeft de burgemeester van Tel Aviv Ron Huldai op 24 oktober 2023 in een schandalige tweet de VN secretaris generaal Antonio Guterres beticht van steun aan terrorisme en steun aan de moord op burgers.

Daarnaast heeft Tel Aviv infrastructuur in de vorm van snelwegen die de stad direct verbindt aan illegale nederzettingen.

Tevens is het hoofdkantoor van IDF, waarvan bewezen is dat ze oorlogsmisdaden plegen, in Tel Aviv gevestigd.

 

De 2e reden is dat tegen de achtergrond van een genocidale oorlog in Gaza, dit een controversiële samenwerking maakt.

Zo is er een uitgelekte document van de Israëlische regering die de inwoners van Gaza massaal wil verplaatsen naar Egypte.

Dit wordt tevens ondersteund door Israëlische Ministers die publiekelijk zelfs verder gaan dan dit idee.

Zo heeft de Minister van Financiën de 2 miljoen inwoners van Gaza gerefereerd als "nazi's" en gezegd dat er nederzettingen in Gaza moeten komen.

We kunnen daarom feitelijk zeggen dat Israël minimaal etnische zuiveringen aan het voorbereiden zijn en/of serieuze plannen hiervoor hebben.

Andere wandaden van het Israëlische regime is het onthouden van voldoende water, voedsel en medicijnen. Als gevolg hiervan, worden ledematen van burgers, inclusief kinderen, zonder anesthesie geamputeerd. Zwijgen over dit onrecht staat gelijk aan een stille goedkeuring. Onder andere Oxfam Novib heeft gezegd dat honger lijden als wapen wordt gebruikt, zo onmenselijk.

 

Eveneens hebben wij kennisgenomen van uw ambtenaren die u in een petitie terecht hebben bekritiseerd dat uw stellingname over de oorlog “pijnlijk eenzijdig” is. Zo heeft u wel de Israëlische vlag halfstok opgehangen, en niet de Palestijnse.

U heeft gezegd dat het niet-veroordelen van Hamas pijnlijk voor Joden is, maar u heeft zelf niet de Israëlische wandaden veroordeeld welke pijnlijk voor de mensheid zijn.

Tevens herinneren wij u graag aan 2010 toen burgemeester Van der Laan de samenwerking met Paramaribo opzegde toen Desi Bouterse de verkiezingen had gewonnen. De burgemeester verbood alle contacten tussen ambtenaren en zei:

“We kiezen onze eigen vrienden uit.”

De dubbele maten van de gemeente laten aan haar inwoners de hypocrisie zien.  

 

 

 

De derde reden die wij aanvoeren is dat er aangenomen moties zijn die de samenwerking met Tel Aviv aan strikte voorwaarden bindt.

In de eerste motie van 5 november 2015 van uw partijgenoot Rutger Groot Wassink staat: “Dat Amsterdam geen uitvoer naar, invoer uit, of directe noch indirecte financiële betrekkingen met illegale nederzettingen op bezet Palestijns gebied zal onderhouden of op enige wijze zal faciliteren”.

 

Dit wordt met voeten geschonden. De gemeente Amsterdam werkt samen met het Spaanse bedrijf CAF die metro’s heeft verkocht aan de GVB met subsidie van de gemeente Amsterdam. CAF staat in de VN database van bedrijven die illegale nederzettingen op de Westbank faciliteren. Zo heeft het bedrijf transport-infrastructuur in bezet gebied aangelegd.

Busbedrijf EBS staat tevens op de genoemde VN-lijst en heeft in 2021 een aanbesteding gewonnen om het vervoer in de regio Amsterdam te doen.
We constateren dat bovengenoemde motie, bewust is geschonden.

 

Daarom hebben wij een drietal eisen die volkomen in lijn staan met de DNA van Amsterdam en het internationaal recht.

 

Wij roepen de burgemeester op om het onthouden van voldoende voedsel, water en medicijnen, expliciet te veroordelen.

 

Wij roepen het college van Amsterdam op om per direct alle zakelijke contacten te verbreken met bedrijven die actief zijn in illegale nederzettingen.

Dit zijn in ieder geval het CAF en EBS.

 

Wij roepen het college van burgemeester en wethouders op om alle vormen van samenwerking met Tel Aviv te verbreken. 

 

Initiatiefnemer:
Ozan Turkdogan, hoofdredacteur van Olive X, een platform voor gemarginaliseerde groepen

Petitie beëindigd

507 Handtekeningen
> De beheerder heeft 3 maanden niet ingelogd en 3 herinnering emails ontvangen maar niet gereageerd. Hierdoor kan er niet meer getekend worden!
Deze Petitie Is Gestart Door:

Ozan Turkdogan

Stuur Een Email

Boekenprijs: 21% btw, een waardeloos idee

3188 Handtekeningen

Geef Frans een kans!

769 Handtekeningen

Tekenen Promoten