Aan het OM: Laat anti-genocide activist Samir vrij

Met deze petitie eisen wij de onmiddellijke vrijlating van de anti-genocide Palestijnse activist Samir! We richten deze petitie aan het Openbaar Ministerie, dat de bevoegdheid heeft om Samir vrij te laten.

Samir is uitgegroeid tot één van de meest geliefde activisten onder de pro-Palestina demonstranten en staat symbool voor het onrecht waarmee zij geconfronteerd worden. Zo zijn zowel de strafeisen als de rechterlijke uitspraken tegen pro-Palestina activisten veel zwaarder dan die tegen andere activisten. Dit is in strijd met het gelijkheidsbeginsel.

Lees verder onder de advertentie

Samir’s rechtszaak is het meest duidelijke voorbeeld hiervan.

Zo is hij door de politierechter veroordeeld tot 1 maand onvoorwaardelijk en 1 maand voorwaardelijke gevangenisstraf. Hoewel hij deze straf heeft uitgezeten, heeft de rechter in hoger beroep toch besloten om hem voorlopig niet vrij te laten in afwachting van de definitieve uitspraak. We vinden het ook enorm teleurstellend dat Samir’s advocaten hier niets tegenin hebben gebracht. Zie hier een artikel over alle details rondom het politieke proces van Samir: link.

Daarnaast is Samir gearresteerd tijdens een demonstratie, wat een hevige inbreuk vormt op zijn demonstratierecht. Agenten in burgerkleding kwamen hem van achteren aanvallen en vervolgens werd Samir ook nog eens aangeklaagd wegens ‘verzet bij arrestatie’. De omgekeerde wereld!

Om nog maar te zwijgen over het feit dat Samir ten onrechte als ‘publiek gevaar’ is bestempeld door de rechter-commissaris en daarom al 2 maanden geen bezoekers mag ontvangen. Hij werd als publiek gevaar beschouwd omdat hij zichzelf en andere activisten op proportionele wijze heeft verdedigd tegen twee indringers.  Onder toeziend oog van de politie die de 2 indringers hun gang lieten gaan.

Vergelijkbare gevallen als Samir krijgen ongeveer 30 uur taakstraf, terwijl Samir dus al 2 maanden vastzit, zonder bezoek en zonder toegang tot de medische zorg. Samir heeft al een disproportioneel zware straf gehad.

 

Samir is een asielzoeker, een queer, een Palestijn uit Jordanië, en is de Nederlandse taal niet machtig. Daarom is extra kwetsbaar en in onvoldoende staat om op te komen voor zijn eigen rechten. Dit is onze verantwoordelijkheid als activisten. Wij, activisten, roepen het Openbaar Ministerie op om Samir per direct vrij te laten. De verantwoordelijke minister voor het OM is de minister van Justitie & Veiligheid, David van Weel van de VVD.

 

Initiatiefnemer:
Ozzy Dogan: oprichter OliveX platform voor activisten

Petitie beëindigd

34 Handtekeningen
> De beheerder heeft zelf deze petitie beëindigd, hierdoor kan er niet meer getekend worden!
Deze Petitie Is Gestart Door:

Ozzy Dogan

Stuur Een Email

Stem tegen flexwoningen in de Woudhoek

273 Handtekeningen

Red Kinderboerderij de Waalrakkers

1315 Handtekeningen

Steunbetuiging voor dansgezelschap de Stilte

2734 Handtekeningen

Tekenen Promoten