Veelgestelde vragen
Algemene vragen
Een petitie is een formeel verzoek aan een persoon, groep of overheidsinstantie met invloed of autoriteit, vaak in de vorm van een brief of online bericht, waarin om een bepaalde actie of verandering wordt gevraagd. Het doel van een petitie is om steun te krijgen van anderen voor een specifieke zaak, verandering in beleid, nieuwe wet of om aandacht te vragen voor een belangrijk onderwerp volgens de persoon die de petitie start. Een petitie is vrijblijvend, maar de burger heeft bij een petitie recht op een antwoord.
Een burgerinitiatief is een voorstel van een burger om een onderwerp verplicht op de agenda van de gemeenteraad, de provincie of de Tweede Kamer te krijgen. Het geeft inwoners de kans om direct invloed uit te oefenen op het beleid. Voor een burgerinitiatief zijn minimaal 40.000 handtekeningen nodig. Belangrijke voorwaarden zijn dat het onderwerp nog niet eerder door de overheid is behandeld, dat de indiener een Nederlandse nationaliteit heeft, minimaal 18 jaar is en dat het voorstel binnen de bevoegdheid van de overheid valt.
Petitie24.nl is al 13 jaar een erkend en betrouwbaar platform waar iedereen gratis een petitie kan aanmaken en ondersteunen. Als neutrale partij hebben wij het doel om iedereen in Nederland en België een eerlijke kans te geven om hun mening omtrent politieke beslissingen te uiten en hun petitierecht uit te oefenen.
Petitie24.nl wordt al enkele jaren aanbevolen door Rijksoverheid.nl als een betrouwbare partij voor het online starten van petities. Wij bieden beveiligde databases zonder beperkingen en voorkomen nep handtekeningen door geavanceerde technologie. Het proces is volledig digitaal en we bieden tools voor het snel delen van petities zodat je snel de juiste doelgroep bereikt. Een petitie maken is bij ons minuten werk, volledig kosteloos, veilig en simpel in gebruik voor zowel beheerders als de ondertekenaars. Daarnaast ondersteunen we je met adviezen en tips.
Voor de petitie starters
Om een petitie te maken, klik je op de Petitie maken knop bovenaan de pagina. Daarna krijg je de mogelijkheid om een titel en beschrijving te maken en om een petitie afbeelding toe te voegen. Volg onze tips om een kwalitatief goede petitie te maken. Na het aanmaken van de petitie ontvang je nog een activeringsmail. Binnen enkele minuten is je petitie geactiveerd en kun je beginnen met het verzamelen van handtekeningen.
Er bestaat soms een grote kloof tussen de politiek en de burger. Door middel van het indienen van een petitie, ondersteund met een groot aantal handtekeningen, wordt deze kloof aanzienlijk verkleind en kun je toch je eigen mening laten horen bij beleidsmakers. Of de petitie daadwerkelijk serieus genomen wordt hangt meer af van de ernst en relevantie van het onderwerp, dan van het aantal handtekeningen. Maar petities met 1.000 handtekeningen kunnen bij bijvoorbeeld de gemeente al snel tot beleidswijzigingen leiden.
Volgens artikel 5 in de Grondwet houdt het petitierecht in dat iedereen het recht heeft om verzoeken schriftelijk bij het bevoegd gezag (de regering, het parlement, de provincie of de gemeente) in te dienen. Er is dus geen minimum aantal handtekeningen vereist om een petitie in te dienen bij de Tweede Kamer. Maar hoe meer handtekeningen behaald worden, hoe meer druk komt op het aannemen of doorvoeren van de petitie.
Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om een burgerinitiatief in te dienen. Bij een burgerinitiatief dat aan de vereisten voldoet en minimaal 40.000 geldige handtekeningen heeft, kun je een onderwerp verplicht op de agenda van de Tweede Kamer zetten.
Om veel handtekeningen te behalen, deel je de petitie op social media (bijvoorbeeld relevante Facebook groepen), informeer je de (lokale) media, stuur je deze naar je eigen netwerk of promoot je deze via relevante platforms. Je kunt de petitie ook promoten op Petitie24.nl. De petities die gepromoot worden, staan bij elke petitie en meerdere pagina's duidelijk zichtbaar gepromoot. Doordat onze website extreem drukke periodes heeft breng je de petitie goed in beeld bij die tien duizenden bezoekers. Door het promoten kan de petitie vele extra handtekeningen behalen.
Om anderen te overtuigen om je petitie te ondertekenen is het belangrijk om een duidelijke en krachtige boodschap te hebben die beknopt uitlegt wat je doel is en waarom het belangrijk is. Ondersteun je argumenten met feiten en statistieken om je zaak geloofwaardiger te maken en gebruik makkelijk te begrijpen taal om een persoonlijke connectie te creëren. Het delen van een persoonlijk verhaal kan de emotionele impact versterken en mensen aansporen om actie te ondernemen. Betrek lokale gemeenschappen en organisaties die jouw zaak ondersteunen om een breder publiek te bereiken. Daarnaast kan de betrokkenheid van invloedrijke personen of beroemdheden helpen om meer aandacht te krijgen en je boodschap verder te verspreiden.
Fantastisch! Dan is het nu tijd om de handtekeningen uit te printen in het petitie beheer paneel. Je kunt de lijst met handtekeningen direct uitprinten of opslaan in een pdf-bestand. We adviseren om de lijst met handtekeningen direct op te slaan of uit te printen, aangezien de persoonlijke gegevens van ondertekenaars maar kort bewaard mogen worden op onze server. Let op dat je zelf volledig verantwoordelijk bent voor het indienen van de petitie op de juiste plek en het aanleveren van alle handtekeningen bij degene aan wie de petitie gericht was.
Nee, het is geen garantie dat een petitie daadwerkelijk wordt aangenomen en wordt geïmplementeerd. De aannemer van een petitie is wel verplicht om een antwoord te geven, maar is niet verplicht om de suggestie of de aangeraden oplossing door te voeren. Het is erg ongebruikelijk, maar de kans bestaat dat een petitie meer dan 10.000 handtekeningen behaald heeft en toch wordt afgewezen. Dit kan te maken hebben met het feit dat de beleidsmaker van mening is dat het niet het gewenste resultaat behaalt of dat de beleidsmaker geen bevoegdheid heeft om de oplossing te implementeren. Zorg er daarom altijd voor dat je een petitie indient en richt aan degene die daadwerkelijk de bevoegdheid heeft om wijzigingen door te voeren.
Voor de ondertekenaars van een petitie
Het ondertekenen van een petitie is erg zinvol. Petities met veel handtekeningen kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn om tot beleidswijzigingen te leiden of om relevante onderwerpen op de (lokale) politieke agenda te zetten.
Nee, het is niet toegestaan om anoniem te ondertekenen. Om de geldigheid en legitimiteit van de handtekeningen te waarborgen is het noodzakelijk dat je je voornaam, achternaam en e-mailadres opgeeft tijdens het tekenen. Bij sommige petities is het zelfs noodzakelijk dat je je geboortedatum en volledige adres opgeeft om de legitimiteit van een handtekening te controleren.
Petitie24.nl doet niets met je persoonlijke gegevens. We bewaren deze op een beveiligde server en hanteren de wettelijk bewaartermijn van een jaar. De petitie starter krijgt inzicht in de gegevens van de ondertekenaars aangezien dit noodzakelijk is voor het overhandigen van de petitie. De petitie starter krijgt inzicht tot je voornaam, achternaam en woonplaats. Onderteken altijd alleen petities waar je vertrouwen in hebt. Raadpleeg onze privacy policy voor meer informatie over hoe wij met je persoonlijke gegevens omgaan.
Het e-mailadres van de petitie starter blijft altijd geheim. Als je contact wilt opnemen met een petitie beheerder of starter, ga je naar de petitie pagina en klik je op “Stuur Een E-mail”, waarna je een contactformulier kunt invullen. Maar let op: contact opnemen met een petitie starter is niet bedoeld voor berichten zoals "ik heb getekend", "mee eens" en "goede petitie". Dit kan de petitie beheerder altijd al inzien. Dit contactformulier is bedoeld voor belangrijke e-mails om in contact te komen met de petitie beheerder, denk o.a. aan journalisten of om extra informatie aan te leveren.
Voor het ondertekenen van een petitie
We gebruiken verschillende methoden, waaronder Google reCAPTCHA om bots te voorkomen. Daarnaast gebruiken we slimme software die geavanceerde controles uitvoert zoals handtekeninganalyse, e-mailverificatie, postcodeverificatie en naamverificatie om de echtheid van handtekeningen te controleren. Ook kan de petitie starter altijd zelf de handtekeningen inzien in het beheer paneel van de petitie, en indien nodig neppe handtekeningen handmatig verwijderen om de petitie betrouwbaar te houden.
Als je je gegevens invult en de petitie wilt ondertekenen, krijg je vanzelf de melding of je de petitie al hebt ondertekend of niet.
Nee, dat kan niet. Je kunt alleen een petitie ondertekenen als je het ondersteunt en het ermee eens bent. Je kunt wel contact opnemen met de petitie starter om eventuele extra informatie aan te leveren of te onderbouwen waarom je het oneens bent met de petitie. Een alternatief is om zelf een petitie te starten die deze petitie ontkracht of het tegenovergestelde voorstelt. Het is normaal dat er verschillende meningen ontstaan en het is prima als een standpunt kritisch bekeken wordt. Maar blijf te allen tijde respectvol en gebruik geen scheldwoorden. Indien een petitie de regels overtreedt behouden wij het recht om deze te blokkeren of verwijderen.
Na het ondertekenen van een petitie
Vul je gegevens in en onderteken de petitie. Na het ondertekenen kun je de petitie delen op social media (bijvoorbeeld in je LinkedIn netwerk of in relevante Facebook groepen). Je kunt ook de (lokale) media informeren of de petitie promoten via relevante platforms. Daarnaast is het mogelijk om de petitie te promoten op Petitie24.nl. De petities die gepromoot worden, staan bij elke petitie en meerdere pagina's duidelijk zichtbaar gepromoot. Doordat onze website extreem drukke periodes heeft breng je de petitie goed in beeld bij die tien duizenden bezoekers. Door het promoten kan de petitie vele extra handtekeningen behalen.
Als je wilt dat een petitie meer aandacht krijgt en steun verzamelt, is het een goed idee om de (lokale) media te informeren. Schrijf een kort en krachtig persbericht met de belangrijkste details van je petitie en stuur dit naar redacties van lokale kranten, nieuwszenders, radiostations of relevante websites. Gebruik ook sociale media om lokale media en journalisten te taggen in je berichten. Zorg dat de link naar de petitiepagina duidelijk vermeld staat zodat journalisten makkelijk contact met je kunnen opnemen voor meer informatie. Je kunt journalisten ook opzoeken en benaderen via bijvoorbeeld LinkedIn. Als je niet direct een reactie krijgt, stuur dan een follow-up e-mail of pleeg een telefoontje om hun aandacht te trekken. Zo kun je de zichtbaarheid van je petitie vergroten en meer mensen aanmoedigen om te tekenen.